Lezen in tijden van overvloed

Twee dingen zijn belangrijk, heb ik altijd geleerd. 1. Houd je vakgebied bij; en 2. houd een open oog voor wat er verder in de wereld gebeurt (algemene ontwikkeling). Maar het lukte me niet meer. Er is te veel. Te veel tekst, beeld en geluid. Te veel beweging.

Er is een boekje dat ik ooit gelezen heb (heb ‘t ooit uitgeleend, maar ik weet niet meer aan wie en daarom kan ik ook niet meer achterhalen hoe het heet). Ieder uur worden, zo stond in dat boekje, meerdere romans gepubliceerd. En dan heb je nog het non-fictie genre, de tijdschriften, de kranten. De cijfers waren duizelingwekkend.

Het boekje hield zich niet bezig met internet. Gelukkig maar, want op internet kun je óók cijfers vinden: het aantal jaren video dat per dag naar Youtube wordt ge-upload. Het aantal tweets dat iedere seconde op Twitter gedumpt wordt. Of Facebook statusupdates. Pins op Pinterest, plusjes op dat netwerk van Google, etc.

Demp niet de put van onwetendheid

De boodschap moge duidelijk zijn: er is een information overload die zijn weerga niet kent. De onwetendheid is een put die dieper wordt naarmate je er meer kennis ingooit. Ik ben niet bang voor dat besef van onwetendheid. Waar ik wel bang voor ben, is dat ik zodanig door de overvloed wordt overspoeld, dat ik geen kennis meer vind om in die put te gooien.

Focus en ontspan, focus en ontspan

Hoe kun je omgaan met zo’n wereld van overvloed? Een belangrijke vraag – en ook een die steeds belangrijker wordt. Immers, het www is een vuilnisstortplaats waar iedere dag exponentieel meer wagens hun troep storten – terwijl de tijd waarin je kunt lezen, gelijk blijft. En dan heb je nog al die SEO-specialisten die Google voor mij als zoekende geest steeds nuttelozer in het gebruik trachten te maken…

Tips om niet te verdwalen in de information overload

Niettemin: ik heb een paar uitgangspunten gevonden die voor mij werken. Doe er je voordeel mee!

  • Lees minimaal één achtergrondartikel per dag – het maakt niet uit of het vakliteratuur is of algemene ontwikkeling
  • Scan regelmatig de nieuwsheadlines op bijv. NU.nl én op een of twee vakrelevante sites
  • Praat met mensen over wat je leest en toets in deze gesprekken je eigen ideeën
  • Investeer in je kapstok: een overzicht in je hoofd van tijdlijnen in bijv. wetenschap, kunst, geschiedenis, literatuur, etc. Dit overzicht helpt om (voor jou) nieuwe informatie snel een plaats te geven.
  • Lees regelmatig een boek (roman of non-fictie, dat maakt niet uit), hiermee ga je de diepte in – de schrijver neemt de ruimte, dus als jij hem de tijd geeft…
  • Zoek niet alleen het bekende, maar creëer ruimte voor serendipiteit
  • Zelf nieuwe dingen doen is de beste manier om nieuwe dingen te ontdekken (en oude dingen over jezelf)
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s